Με πρώτη ύλη το όνειρο

Βιωματικό σεμινάριο μελέτης και δημιουργίας μέσω τεχνών με θέμα το όνειρο   






Ένα βιωματικό σεμινάριο 12 συναντήσεων, μιάμισης ώρας κάθε φορά, πάνω στην ερμηνεία του ονείρου μέσα από τις τέχνες ξεκινά τον Φεβρουάριο στον Πολυχώρο Θεραπείας και Τέχνης. 

Το όνειρο, «η βασιλική οδός προς το ασυνείδητο» για τον Φρόυντ, αποτελεί μία θύρα πρόσβασης στο κρυφό ψυχικό περιεχόμενο κατά την θεραπευτική διαδικασία. Έχει πολλές φορές εμπνεύσει την τέχνη, και συνεχίζει να την εμπνέει. Και τα δύο διαθέτουν τον ίδιο κώδικα καθώς στηρίζονται στα σύμβολα. Και τα δύο μπορούν να είναι δρόμοι προς την αυτεπίγνωση.Το ίδιο όνειρο μπορεί να έχει διαφορετικό νόημα για τον καθένα. Δεν μπορούν να ερμηνευτούν τα όνειρα με ονειροκρίτες κι άλλα γενικά εγχειρίδια. Χρειάζεται σε κάθε περίπτωση η αλήθεια του υποκειμένου προκειμένου να προσεγγίσουμε την αλήθεια του ονείρου. 

Το σεμινάριο είναι ανοιχτό για όλους. Δεν είναι απαραίτητο να έχει βρεθεί κανείς σε κάποια θεραπευτική συνθήκη ή να έχει ξαναέρθει σε επαφή με την μέθοδο της δραματοθεραπείας ή την τέχνη γενικά, για να μπορέσει να συμμετέχει.  Ο καθένας από τους συμμετέχοντες μπορεί να επιλέξει να εργαστεί κάθετα, δηλαδή, πάνω σε ένα μόνο όνειρο ή οριζόντια, δηλαδή, σε διαφορετικό όνειρο σε κάθε συνάντηση της ομάδας. Καθώς στην δραματοθεραπεία η αισθητική αποτελεί μέρος της μεθόδου, θα μετουσιώσουμε τα όνειρα σε έργα τέχνης χρησιμοποιώντας ποικίλα μέσα (εικαστικά, δραμα, θέατρο σκιών, μαύρο θέατρο, κίνηση, γραφή, φωτογραφία, κατασκευές, παραγωγή ήχων, χρωμάτων, κλπ).  

Κατά το σεμινάριο αυτό οι συμμετέχοντες θα αποκτήσουν έναν τρόπο να κατανοούν τα όνειρά τους. Άλλοι, που  ίσως υποφέρουν από εφιάλτες, θα «ξορκίσουν το κακό» μέσα από την γνώση και την κατανόηση του περιεχομένου. Το σεμινάριο είναι επίσης χρήσιμο για θεραπευτές άλλων προσεγγίσεων ως εργαλείο για την δουλειά τους, αλλά και για άλλους επαγγελματίες.  Όλοι οι συμμετέχοντες θα αναπτύξουν ή θα βρουν έναν δρόμο διοχέτευσης της  δημιουργικότητά τους.

Στο τέλος του σεμιναρίου, ο καθένας θα έχει αποκτήσει τον τρόπο αποκωδικοποίησης του ονείρου κάτι εξαιρετικά ωφέλιμο για όσους θέλουν να βρίσκονται σε επαφή με τον εαυτό τους,  διευρύνοντας την σφαίρα της επίγνωσής τους.

Θα δοθεί βεβαίωση παρακολούθησης


Το σεμινάριο θα πραγματοποιείται κάθε Δευτέρα 6.30-8.00 μμ. Και η πρώτη συνάντηση θα γίνει την Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου.

Εισηγήτρια σεμιναρίου: Δήμητρα Σταύρου, Ψυχολόγος, Δραματοθεραπεύτρια.

Τιμή: 150 ευρώ/130 φοιτητές.

Περισσότερες πληροφορίες/δηλώσεις συμμετοχής: 2108064426, 6945350084.

Email: dimitrastav@yahoo.com

ΠΟΛΥΧΩΡΟΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗΣ:  Πρεβέζης 18, 15121, Πεύκη.